Fakta om indbrud og gode råd
Fakta om indbrud
Stop indbrud - her får du 10 gode råd.
Med simple tiltag kan man gøre noget for at forhindre indbrud i sit hjem:
- Lad lys og radio være tændt, når du ikke er hjemme
- Anskaf et fake tv der simulerer lyset fra et fjernsyn - se her
- Få naboen til at tømme postkassen når du er bortrejst
- Etabler nabohjælp så I holder øje med hinandens huse
- Vær opmærksom på hvem du lukker ind i opgangen hvis du bor i lejlighed
- Få naboen til at parkere sin bil i din indkørsel
- Sørg for man kan se huset, så en tyv ikke kan gemme sig bag en hæk etc.
- Installer lys der tænder udendørs ved bevægelse
- Fortæl ikke på nettet eller telefonsvarer at du ikke er hjemme
- Placer ikke værdifulde ting, så man kan se dem udefra
Hvornår sker indbruddene
Der sker indbrud hver dag året rundt, men der er tidspunkter hvor indbrudstyvene er særlig aktive. Det er naturligvis når folk ikke er hjemme i deres bolig.
Risiko for indbrud stiger i de mørke perioder på året. Her er det nemmere for en tyv at gemme sig. Der er heller ikke så mange mennesker på gaden. Desuden er det nemt at se i mørket, om der er aktivitet hvis der er nogen hjemme.
Indbrud 2020
Antallet af indbrud i private hjem er faldet. I 2020 blev der anmeldt ialt 17.430 indbrud.
De 17.430 indbrud fordeler sig sådan:
- 1. kvartal 5.496
- 2. kvartal 2.826
- 3. kvartal 4.492
- 4. kvartal 4.616
Kilde: Danmarks Statistik
Indbrud i 2019
I 2019 blev der anmeldt 24.705 indbrud i Danmark.
Det svarer til at 1% af danske boliger blev udsat for indbrud i løbet af 2019.
I 2018 anmeldt 250 indbrud juleaften
Det er ikke en overdrivelse at sige julen er højtid for indbrudstyvene.
I 2018 blev der juleaften anmeldt 250 indbrud iflg. tal fra Danmarks Statistik. Samme år blev der i gennemsnit om dagen anmeldt 79 indbrud. Så 3 gange flere indbrud juleaften end en normal hverdag.
En tyv ved godt, at hvis en bolig ser ubeboet ud i juledagene, så er det nok fordi at man er bortrejst og er sammen med familien, og ikke bare pludselig kommer uventet hjem. Det giver tyvene mere tid, og de finder måske julegaver med kvitteringen eller byttemærke, så de nemt kan få gaven leveret tilbage og få pengene udbetalt.
Lavt niveau af indbrud i 2017
Jf. Danmarks Statistik var der i 2017 ca 29.000 indbrud. Det er det laveste niveau siden 2007. Danmark ligger stadig højt i antal indbrud pr. indbygger.
I England peger undersøgelse på, at det er muligt at nedbringe antal af indbrudsforsøg med op til 20% og antal af gennemførte indbrud med helt op til 50%.
Dette gøres ved at have fokus på indbrudssikring af døre og vinduer, samtidig med der er timer og bevægelsessensorer på lyset i og omkring huset.
Har du en TrueGuard alarm med et tænd- og sluk modul, kan du f.eks. tænde og slukke lys via app på din smartphone.
Opklaringsprocenten i 2016 er lav
Jf. Danmarks Statistik var der i 2016 i alt 2.082 sigtelser for indbrud i privat beboelse. Det er det laveste siden Danmark Statistik begyndte på denne opgørelse i 1995.
Opklaringsprocenten på indbrud i privat beboelse var i 2016 på kun 6,5 %. Dvs. at 93,5 % af indbrud i private hjem ikke blev opklaret, eller faldt sigtelse i sagerne.
11.196 indbrud i Region Hovedstaden i 2015
Antal af anmeldelser i Region Hovedstaden om indbrud er i 2015 faldet til 11.196. Det er stadig mange der oplever at komme hjem til døre og vinduer der er brudt op, skuffer og skabe der er rodet igennem, og personlige effekter der er stjålet. Vi som borgere er blevet bedre til at sikre vores boliger. F.eks. er antallet af husstande der nu er tilmeldt Nabohjælp på omtrent 39.000 skriver DR.dk
Indbrud for 2014 er nu opgjort
I 2014 fik 36.628 danske hjem besøg af en indbrudstyv. Det er lavere end 2014. En positiv men bestemt tiltrængt udvikling. Danmark har i mange år været et af de mest indbrudsplagede lande i Europa.
I julen 2014 er der registreret 1.892 indbrud. Mange tror indbrud mest sker netop i juledagene, men faktisk er der flest indbrud på hverdage i dagtimerne samt i højsæson for ferier.
Det største fald i indbrud er på Bornholm og Sydøstjyllands politikredse.
Nabohjælp har en god effekt. Opmærksomme naboer kan forebygge op til hvert 4. indbrud. Anskaf dig en alarm, der kan tiltrække dine naboers opmærksomhed ved et indbrud. Et alarmsystem fra Alarmkompagniet kan sende besked til dine naboer, hvis alarmen går.
Færre men dyrere indbrud i 2013.
Tallet for indbrud i privat beboelse i 2013 er opgjort til knap 42.000 styk. Et lille fald i antal af indbrud, men en stigning af det der stjæles. Indbrudstyvene stjæler flere og dyrere værdier, når de bryder ind i danskernes hjem og fritidshuse.
I 2013 er der jf. forsikringsoplysningen en stigning på erstatning til helårsbeboelse på 8,3% og i sommerhuse på 8,6%. Vi har i dag flere værdier liggende i hjemmet, som er hurtige og nemme for en indbrudstyv at komme afsted med, og som er hurtig omsættelig. Tablets, Smartphones, smykker og kontanter er typisk det tyven går efter. Sørg for at gemme tingene, så de ikke umiddelbart kan ses gennem vinduerne.
Forsikringselskaberne betalte i gennemsnit sidste år 24.328 Kr i erstatning pr. indbrud i private hjem.
Flest indbrud i Danmark
Danmark er det land i EU, der har flest indbrud. Ifølge de seneste tal fra Eurostat har vi i Danmark 809 indbrud pr. 100.000 indbyggere. Det er 4 gange højere end vores naboer i Sverige og 5 gange højere end i Tyskland.
Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er årsagen til de mange indbrud, at danskerne er mindre flittige end mange andre folkefærd til at sikre deres boliger med fx tyverialarmer.
178 indbrud i døgnet
I 2011 var der ifølge Rigspolitiet 45.896 indbrud i private hjem og 18.962 indbrud i sommerhuse. I alt var 64.858 indbrud i 2011, hvilket svarer til 178 indbrud i døgnet.
Næsten hver tredje dansker har haft indbrud eller oplevet forsøg på indbrud. Opklaringsprocenten er desuden meget lav. Kun seks ud af 100 gange lykkes det for politiet at rejse sigtelse efter en anmeldelse.
Ferier er højsæson
Over halvdelen af alle indbrud sker på helt almindelige hverdage mellem kl. 8-16, hvor de fleste er på arbejde.
Der sker mange indbrud i sommerferien og andre ferieperioder, hvor indbrudstyve har god tid til at bryde ind og tømme private hjem for værdier uden at blive opdaget. Har du brug for en billig tyverialarm uden abonnementer så kig på vores tyverialarm
Alvorlige sår på sjælen
Mange danskere tænker ikke på at forebygge indbrud, selvom Danmark har europæisk rekord i indbrud. De køber først et alarmsystem og andre sikringsprodukter, når de har oplevet, hvad det vil sige at have haft indbrud.
Ved indbrud mister man ikke blot sine kostbare og måske uerstattelige værdier. Det kan også give alvorlige sår på sjælen, som kan være lang tid om at hele. Mange oplever det som et psykisk overgreb, når indbrudstyve har gennemrodet og stjålet ens personlige ejendele.
Et alarmsystem kan både give tryghed og forebygge indbrud. Og det behøver ikke at koste en formue at sikre sit hjem og sommerhus.
Kan kameraovervågning hjælpe?
Der er nu blevet meget normalt, at også private har kameraovervågning sil at sikre deres ejendom. Du kan så følge med i hvad der sker omkring dit hus eller sommerhus når du ikke selv er tilstede. De fleste kamera kan sende push besekd til din smartphone, hvis overvågningen fanger bevægelse. Du kan også vælge blot at gemme optagelserne, og hvis du skulle være uheldig at der har været indbrud eller uvedkommende, så kan du se hvad eller hvem der har været der, og når du har gode billeder af en tyv fra din kameraovervågning, så kan du videregive optagelserne med billeder til politiet. Det vil for de fleste give mere ro i maven når man er på ferie, og alligevel kan se om alt er oaky hjemme. Se vores kameraovervågning her.